En desenvolupament…
Aquí teniu una ‘resumida’ història de l’Agrupament.
* 28 d’abril de 1964
Jordi Biosca, Jordi Cervera, Joan Aguado i Ton Berdié fan la seva Promesa Escolta a Roca-Crespa, Garraf. Conjuntament amb Mn. Josep Maria Joan Torres inicien l’activitat de l’Agrupament Pere II.
* 1964 / 1965
Primer curs de l’Agrupament. Es va constituir una Secció (l’equivalent a una Unitat actual), repartits en tres Patrulles de sis membres cadascuna. Cada Patrulla tenia el seu Cap i el seu ajudant, que eren els responsables de les activitats que realitzaven. La ‘Secció’ estava formada per nois de 12 a 16 anys (Petit de Ràngers fins a Gran de Pioners).El Cau de la Secció era a la Capella de Fàtima (una casa antiga amb una entrada de carruatges i una quadra), a on cada Patrulla hi tenia el seu racó. S’hi trobaven un cop per setmana, menys el dissabte, que era dia feiner. Una de les tasques a realitzar era preparar les Sortides de cada mes, que havien de tenir uns objectius molt clars i definits.Entre les primeres activitats d’aquells curs destaquem una plantada de pins a Begues, juntament amb altres Escoltes de la Demarcació Baix Llobregat / Garraf / Alt Penedès.En aquest curs també tingué lloc el primer Camp Sant Jordi, a Sant Pere de Ribes, amb els Agrupaments de Sant Pere, Vilanova i la Geltrú i Sitges.El primer Camp d’Estiu tingué lloc a les Llambardes.
* 1965
Neix l’Esplet (Secció) de Guies Sant Jordi, que tenien el Cau a la rectoria de Santa Maria, a la Plaça del Campanar. Aquesta Unitat donarà lloc a l’Agrupament Santa Maria de Foix. D’aquesta manera, hi havia dos Agrupaments a Vilafranca: el de nois i el de noies.
* 1965 / 1966
Es crea al Pere II el primer Estol de Llops, i, posteriorment, el Clan (actualment anomenat Truc). La Secció completa una quarta Patrulla.
* 15 a 19 de juliol de 1966
Té lloc a la Font de Llinars (a Font-Rubí) el primer Camp d’Estiu del Santa Maria de Foix, amb Montserrat Casanovas, Roser Giralt i Assumpció Lluverol com a Caps i Assumpta Biosca com a Cap d’Agrupament.
* 1966
Es crea el Clan (16-17 anys) de l’Agrupament Sta. M. de Foix.
* 1968 / 1969
L’Agrupament Guia constitueix el primer Estol de Daines. L’activitat dels dos Agrupaments transcorre de forma paral•lela, tot i que realitzaren algunes activitats conjuntament, com els Camps Sant Jordi.
* 1969 / 1970
Es constitueixen en ambdós Agrupaments les Unitats de Ràngers i Noies Guies (11 a 14 anys) i de Pioners i Caravel•les (14 a 17 anys) i desapareixen la Secció i l’Esplet. Aquests canvis introdueixen conceptes pedagògics com l’Autogestió i el Progrés Personal. També s’aprofita per a constituir les Unitats amb nois i noies.
* 1973
L’Agrupament dóna cobertura legal a CAEP III (Clan de l’Agrupament Escolta Pere III), una nova entitat destinada a promoure el teatre.
* 1973 / 1974
Tot i que en diverses ocasions les Unitats fan activitats mixtes (sobretot el Camp Sant Jordi) no és fins en aquest curs en què té lloc el primer Camp d’Estiu coeducatiu (nois i noies junts). Un dels motius que va originar aquesta situació fou que les Caps de les Daines van plegar a mig curs i van haver de fer el Camp amb els Llops.Aquesta decisió no va quedar lluny de la controvèrsia, que provocà que un volum significatiu de nens i nenes deixessin l’Agrupament, que ja era el Pere II i Santa Maria de Foix. Tot i semblar estrany i insignificant actualment, cal tenir en compte que en aquells anys només hi havia una escola que fes educació mixta a Vilafranca.Tot i així, l’experiència va ser valorada molt positivament i es va generalitzar la coeducació a la resta d’Unitats de la Branca de Llops i Daines.
* 1974 / 1975
A partir d’aquest curs, i per un període de cinc o sis anys, l’Agrupament realitza un notable esforç d’obertura cap als sectors més desafavorits de la Vila. Els Caps, amb llistes de nens i nenes facilitades per les escoles, anaven casa per casa a apuntar els nens al Cau.En aquesta època s’enllesteixen els pisos de l’Obra Sindical al barri de l’Espirall, fet que propicia que molts dels inscrits siguin d’aquest barri vilafranquí. En un altre esforç per consolidar la seva tasca, els Caps d’Agrupament anaven a buscar alguns dels nanos a casa amb cotxe perquè l’assistència al Cau fos continuada, i per tant, la tasca educativa fos patent. Amb tot aquest context, es planteja la idea de fer un nou Agrupament a l’Espirall, però la idea no aconseguí tirar endavant.En aquesta època, davant la situació econòmica de moltes de les famílies integrants del Cau, neixen les ajudes econòmiques per als Camps d’Estiu, més endavant ampliades també a la quota del curs i vigents fins avui en dia.
* Març de 1976
Neix la Coordinadora de Moviments Infantils de Vilafranca, amb la voluntat de realitzar activitats amb d’altres entitats de l’estil i d’organitzar-ne d’obertes a tota la Vila.Aquesta Coordinadora estava integrada pel MIV-1, MIV-2, MIBE (Moviment Infantil del Barri de l’Espirall), Moviment Infantil de Sant Julià i l’Agrupament Escolta. Organitzen la festa de Carnestoltes i col•laboren amb la Festa Major dels petits.Actualment, la Coordinadora i alguns dels seus membres han desaparegut, però l’Agrupament Escolta, el GEP (Grup d’Esplai Parroquial) i el MIV (Moviment Infantil de Vilafranca) en segueixen duent a terme algunes funcions.
* 1980
L’Agrupament celebra el seu 15è Aniversari, ja instal•lat en la seva ubicació actual, la Capella de Fàtima, al carrer Bisbe Morgades 23 bis. Tots els actes commemoratius van tenir lloc al Tívoli.
* 1980 / 1982
L’Agrupament fa una revisió del seu treball pedagògic i es decideix coordinar millor les seves Branques. S’elaboren les línies educatives de Llops i Daines i Ràngers i Noies Guies, per mantenir un progrés personal coherent i uniforme al llarg de l’estada al Cau.
* 1982 / 1983
S’amplien a tres les quintes que formen cada Unitat, és a dir, l’estada a una Unitat passa a ser d’un a tres anys, amb la voluntat de reforçar aspectes com la responsabilitat i la relació intergeneracional.Aquest procés renovador finalitza amb el desdoblament d’Unitats per Branca, passant a tenir cada Branca dues Unitats.
* 1989
Tenen lloc els actes de celebració del 25è Aniversari, amb concert de l’Elèctrica Dharma inclòs.
* 1989 / 1990
La davallada de membres del Cau (tant a nivell de nanos com de Caps) es torna a una Unitat per Branca, desapareixent les Unitats paral•leles
* 1994 / 1995
El Cau incorpora la Unitat de Castors, proposada i revisada al llarg dels darrers deu anys per Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (el procés de creació d’una Unitat nova en el Mètode Escolta va necessitar moltes hores de debat i una proposta pedagògica sòlida).A nivell de l’Agrupament es decideix iniciar la Unitat de Castors aquest curs, però el Consell de Caps, conscient de la tasca prèvia que requereix engegar una Unitat nova, decideix que l’activitat amb els Castors i les Llúdries no arrenqui fins al gener de 1995. Comencen 7 nens, 4 nenes i 5 Caps, lluny dels 20 nens i nenes dels últims cursos.El primer Camp d’Estiu de Castors té lloc del 6 al 12 d’agost a St. Sebastià dels Gorgs. El Camp. però, no es va poder finalitzar degut a una inundació que va patir el campament degut a una forta tempesta una nit. La Guàrdia Civil i els Caps van desallotjar els Castors amb diversos vehicles. Només es van produir pèrdues materials i tot quedà en una anècdota.
* 1998 / 1999
Es celebra el 35è Aniversari en el Camp Sant Jordi a Calafell. La Fura (publicació setmanal del Penedès) dedicà el seu dossier monogràfic a l’Agrupament, amb l’ajuda de Jordi i Joan Casals.
* 2000 / 2002
S’organitza un Consell de Cap de setmana durant dos cursos per redactar la Línia d’Agrupament, per revisar els continguts pedagògics i educatius de cada Unitat i donar continuïtat a la formació al Cau. Aquest treball replanteja el funcionament de les Unitats que s’encaminen cap a uns objectius comuns entre Unitats i quintes.
* 2002 / 2003
Es crea una comissió de 40è Aniversari per organitzar els diversos actes que tindran lloc el proper curs 2003/04.
* 2003 / 2004
El cartell (dissenyat per Marta Carbó i Jordi Casals) i la samarreta (dissenyada per Anna Marsal) anuncien l’arribada del curs 40 de l’Agrupament.El dia 4 d’Octubre té lloc a Cal Figarot el sopar d’Aniversari que dóna el tret de sortida a les celebracions de 40è amb l’assistència de 350 membres, exmembres i acompanayants. El pregó del sopar va a càrrec dels 4 fundadors de l’Agrupament el 1964 Jordi Biosca, Jordi Cervera, Joan Aguado i Ton Berdié. Al sopar també es persona Mn. Josep Maria Joan Torres, primer ‘consiliari’ de l’Agrupament.